Coop indfører etableringsstop

- Coop kommer ikke til at åbne nye butikker i de næste mange år, siger koncernchef i Coop, Peter Høgsted. Foto: Coop

Coop melder sig ud af ræset om at bygge flere og flere dagligvarebutikker. I stedet investerer Coop milliarder på at modernisere de eksisterende butikker og på at øge dagligvaremarkedet og dermed skabe organisk vækst.

Det fastslår Coops koncernchef, Peter Høgsted.

– Coop kommer ikke til at åbne nye butikker i de næste mange år. Vi har rigeligt med butikker i Danmark. I stedet bruger vi ca. to mia. kr. over de næste tre et halvt år på at modernisere vores 1.200 butikker, så når vi kommer ud af 2018, vil vi have et helt moderniseret butiksnet. Vi tror, at vi kan skabe vækst i de eksisterende butikker.

– Vi tror på, at væksten skal komme ved, at vi udvider markedet. Der har gennem mange år været en nettotilvækst af butikker især inden for discount på et statisk marked. Med vores strategi vil vi gerne have markedet til at vokse, bl.a. gennem det voksende marked for måltidsløsninger. Det ligger i dag i fast food- og udespisningssegmentet, og her tror vi, at det bl.a. kan være med til at trække vækst ind i dagligvaremarkedet, som har været fladt i mange år. Og så tror vi på, at vi ikke skal spise mere, men at vi skal spise bedre.

Investeringsprogram

Peter Høgsted mener, at der er for stort et udbud af dagligvarebutikker i Danmark, og at de generelt er for kedelige og fantasiløse uden den store forskel mellem kæderne.

Coop investerer i stedet i at modernisere butiksnettet.

– Vi investerer i alle kæderne. Vi har kørt stærkest i SuperBrugsen, og vi er godt i gang med Fakta og DagliBrugsen, og Irma er i gang med at modernisere deres butikker. Så mangler vi det helt store favntag omkring Kvickly, siger Peter Høgsted.

Efter aftalen om den nye planlov fortsætter Coop sine investeringer i de mindre butikker i DagliBrugsen, der typisk ligger i landdistrikterne.

– Havde man fordoblet arealgrænsen fra 1.000 til 2.000 kvm., havde vi stoppet vores ambitiøse investeringsplaner, siger Peter Høgsted.

Ingen af konkurrenterne følger Coops etableringsstop. Tværtimod har mange af dem lagt ambitiøse udbygningsplaner for de kommende år.