Coop fjerner hormonforstyrrende stof fra dåser

Som en del af en kemikaliestrategi vil koncernen fjerne bisphenoler fra alle egne varemærker

Sammen med bl.a. H&M og Ikea har Coop for nyligt opfordret EU til at skynde på processen og få de hormonforstyrrende stoffer, der bl.a. findes i konserves dåser, forbudt. Foto: Helle-Karin Helstrand

Alle dåser solgt under mærkerne Änglamark, Fakta 365 økologi og Irma økologi indeholder ikke længere bisphenoler, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende selv i små mængder.

Stofferne bruges på indersiden af f.eks. konservesdåser for at undgå, at fødevaren kommer i kontakt med dåsens metal.

– Vi er glade for nu at kunne tilbyde bisphenolfri dåser til vores kunder. Samtidig viser vi, at det kan lade sig gøre at finde brugbare løsninger. Jeg håber, at andre supermarkedskæder også vil presse på, så vi hurtigere kan sikre forbrugerne mod de problematiske stoffer, siger Michael Christensen, der er kategoridirektør i Coop.

Indsatsen er en del af Coops kemikaliestrategi ‘Det Beskidte Dusin’, der skal udfase de 12 mest problematiske kemikalier fra dagligvarer.

– Vi mener, at det er stærkt bekymrende, at der løbende udkommer forskningsresultater, som viser at disse stoffer kan have en skadelig effekt selv ved lave doser. Derfor har vi valgt at bruge vores forsigtighedsprincip og arbejde for at få stofferne fjernet, siger kvalitetschef for Coops nonfood og leder af kemikaliestrategien, Malene Teller Blume.

Bisphenol A, der er det mest udbredte bisphenol, er optaget på EU’s liste over hormonforstyrrende stoffer, samt på miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer. Forskerne er imidlertid uenige om, hvor store koncentrationer, der skal til, før bisphenol A er skadeligt for mennesker.

DEL
Forrige artikelLidl åbner på Nørrebro
Næste artikelSønderjyske velfærdsgrise skal sælges i Meny
Jesper Veber Knudsen
Har i mere end 15 år siden uddannelsen på Danmarks Journalisthøjskole beskæftiget sig med erhvervsjournalistik om især detailhandel og fødevarer. Før Dansk Handelsblad har han bl.a. arbejdet på Foodwire.dk, Økologi & Erhverv og som medredaktør på Levnedsmiddelbladet. Er daglig leder af bladets redaktion og skriver især nyheder og analyser.