Butikker risikerer gebyr for kreditkort

Danske butikker kan være på vej til at miste muligheden for at lade kunderne betale gebyr for brug af kreditkort.
Det vil især koste dyrt i butikker med mange turistkunder.
De fleste danske supermarkeder og andre dagligvarebutikker lader i dag kunderne selv betale gebyret for brug af kreditkort, men overvæltningen af gebyrer på betalingskort kan blive forbudt, når et nyt EU-direktiv om betalingstjenester bliver vedtaget og træder i kraft.
- Det er drønærgerligt, og det er endnu et søm i den kiste, der er ved at blive sat sammen til Dankortet, siger markedsdirektør Henrik Hyltoft fra Dansk Erhverv.
Han betragter risikoen for et forbud mod at overvælte gebyrer som meget stor.
- Vi håber stadig på, at medlemslandene kan får mulighed til at til at skabe nationale regler på det her område, men jeg tror der er en meget stor risiko for, at vi kommer til at opleve en situation, hvor vi ikke længere kan surcharge herhjemme, siger han.
Hvis butikken og ikke kunden skal betale for at bruge kreditkortet, kan det øge brugen af de dyrere internationale betalingskort.
- Som forbruger vil du ikke nødvendigvis være klar over, at det er hundedyrt at bruge de internationale kort, og det kan være attraktivt for forbrugeren at betale med kreditkort og få rentefri kredit i stedet for, at pengene bliver trukket på kontoen med det samme, siger Henrik Hyltoft.
Dankortet truet
Der er i forvejen adskillige EU-trusler på vej i Dankortets retning, og forbuddet mod overvæltning af gebyrer kan komme oveni dem.
Tre organisationer Forbrugerrådet Tænk, Dansk Erhverv og Nets har netop skrevet til Erhvervs- og Vækstminister Henrik Sass Larsen med bekymring om Dankortets langsigtede overlevelse i forbindelse med en forordning om såkaldte interbankgebyrer, der er ved at blive behandlet i EU's Ministerråd.
Forordningen skal begrænse omkostningerne ved at bruge og modtage internationale betalingskort, men de tre organisationer mener, at forordningen imod sin hensigt risikerer at skade Dankortet.
Den danske model for bankernes beregning af butikkernes gebyrer for at modtage Dankort er i risiko for ikke at kunne fastholdes.
Der kan komme krav om fri adgang for 3. parter til at agere i rollen som indløser af Dankort, og det vil fordyre systemet. Forbrugeren kan få krav på også at kunne bruge Visadelen af Dankortet i danske butikker.
- Styrken i Dankortet er, at alle støtter bredt op, og det er med til at give det mest effektive og billigste betalingsmiddel. Men hvis der ikke kommer undtagelser for Danmark i den her forordning, så vil Dankortet blive behæftet med flere omkostninger i takt med, at opbakning og antal transaktioner skifter over til nogle andre betalingsformer, siger kommunikationschef Søren Winge fra Nets.
Hvis det ikke lykkes for regeringen af opnå en fuld undtagelse af Dankortet fra forordningen, så mener organisationerne, at det er nødvendigt med øget fleksibilitet og delvise undtagelser.
"Det er drønærgerligt, og det er endnu et søm i den kiste, der er ved at blive sat sammen til Dankortet"
HENRIK HYLTOFT, MARKEDSDIREKTØR, DANSK ERHVERV.

Resten af indholdet 
er kun for medlemmer.

Prøv 4 uger gratis