Brugsforening i fremgang

Skåde Brugsforening ejer tre SuperBrugsen og vil gerne drive endnu flere, hvis det rigtige tilbud skulle opstå

Skåde Brugsforening ejer i dag hele Kridthøj Torv, og direktør Jesper Nielsen er klar på at foretage yderligere investeringer i nye SuperBrugsen, hvis det rigtige tilbud opstår. Foto: Ulrik Figen Samsøe

2016 blev det bedste år nogensinde for Skåde Brugsforening. I alt landede omsætningen på 135 mio. kr. for brugsforeningens tre SuperBrugsen-butikker i Aarhus-forstaden Beder samt i Skåde Centret og på Kridthøj Torv i det sydlige Aarhus, mens overskuddet blev hævet til 5,2 mio. kr.

De senere års positive fremgang i driften har også givet brugsforeningen appetit til at foretage endnu flere investeringer, der alle sammen er med til at fremtidssikre den selvstændige brugsforening.

For to år siden købte Skåde Brugsforening en Fakta-bygning i Beder, og 1. juli 2017 overtog man det mindre butikscenter Kridthøj Torv i Højbjerg, hvor brugsforeningen i forvejen driver butik.

Tilbage i 2015 blev butikstorvet handlet for 31,4 mio. kr., og selv om købssummen ikke blev offentliggjort ved den seneste handel, vakte det alligevel en vis opsigt i dagligvarebranchen, at Skåde Brugsforening valgte at investere i at opkøbe hele torvet, der foruden SuperBrugsen tæller 12 butikker.

Det har i de senere år udviklet sig til madtorv med slagter, bager, fiskehandler, ostebutik og vinhandler.

– Nu har vi foden under eget bord og ejer selv vores bygning, hvilket vi ikke gjorde før, og det har været den vigtigste årsag til købet. Egentlig var det kun planen at købe brugsen, men det var sælger ikke med på, så derfor måtte vi enten købe hele torvet eller slet ingenting, siger direktør i Skåde Brugsforening, Jesper Nielsen.

Appetit på flere SuperBrugsen
Han forklarer, at den 136 år gamle brugsforening i dag står uden gæld, hvilket har gjort de senere års investeringer mulig.

Det gav også brugsforeningen appetit på en omfattende renovering i SuperBrugsen Skåde, hvor et omsætningsfald i byggeperioden ikke ser ud til at påvirke brugsforeningens samlede drift for 2017.

– Det regnskab, vi har efter de første 11 måneder af 2017, er på niveau med sidste års rekordregnskab i både top og bund. Vi vil gerne have flere SuperBrugsen-butikker under os, men det er klart, at det er en forhandling, man skal ind i, hvis muligheden opstår. Hvis det rigtige tilbud kommer, så har vi også musklerne til, at vi gerne vil være med, siger brugsforeningens direktør.