Brændstofforhandlernes indkøbsforening fordobler resultatet

BFI-indkøb, der køber ind for selvstændige på landets servicestationer, kan i forbindelse med 20 års jubilæet udbetale bonusser, der nærmer sig en halv mio. kr. for de mest aktive

Direktør for BFI Indkøb, Bjarne Månsson.

Til trods for at BFI har mistet medlemmer, kan indkøbsforeningen for de selvstændige forhandlere og forpagtere på landets servicestationer nu fordele i alt 26 mio. kr. i bonus. Det er det højeste overskud i foreningens 20 år – og dobbelt så stort som det hidtidige rekordår 2012, da BFI kunne udbetale 13 mio. kr. i bonus.

I 2016 lå beløbet på 11,4 mio. kr.

– Jeg må indrømme, at vi er svært tilfredse med årets resultat, siger direktør for BFI Indkøb Bjarne Månsson.

Han kan endnu ikke sige præcist, hvor meget det enkelte medlem vil modtage i bonus.

– Vi uddeler pengene på BFI Messen den 6.-8. april, hvor vi i øvrigt også fejrer vores 20 års jubilæum. De kommende tre uger skal vi regne på det. Bonussen afhænger helt af, hvor meget den enkelte har købt. Men der vil være nogle, der vil runde 400.000 kr., siger Bjarne Månsson.

Lagt 4 mio. i Dagrofa-aftale

Han tilføjer, at der er flere grunde til det rekordhøje overskud. En helt grundlæggende årsag er, at BFI har opnået en samlet indkøbsvolumen på over 1 mia. kr. i 2017 – ca. det dobbelte af året før.

– Vi havde flere medlemmer tidligere, men bl.a. medlemmerne fra Shell købte det meste via en Shell-aftale. De køber i dag det meste gennem BFI. Alt i alt er de 188 medlemmer, vi har i dag, nu betydeligt mere aktive. Vi ved jo ikke præcist, hvor meget den enkelte køber andre steder, men vi går ud fra, at de mest aktive køber mere end 90 pct. gennem os, siger Bjarne Månsson.

Udover den bonus, som medlemmerne får, har det det seneste år været billigere for medlemmerne at handle gennem BFI.

– Vi har brugt 4 mio. kr. på vores cost+-aftale med Dagrofa Logistik, hvilket betyder, at vi betaler en del af de omkostninger, som forhandleren ellers har, siger direktøren.

Han er overbevist om, at det er med til at få forhandlerne til at købe ind via deres egen forening.

– Og når de så oplever, at året slutter med en udbetaling af bonus, så får de lyst til at købe mere gennem BFI. Det er en god spiral, siger Bjarne Månsson.

Infografik: Ulrik Samsøe Figen

Om BFI Indkøb

– er et aktieselskab, der er oprettet af selvstændige benzinforhandlere i 1998

– udbetaler hvert år bonus. Medlemmer får bonus, afhængig af hvor meget de har købt gennem BFIs rammeaftaler

– har siden 1998 udbetalt i alt 143 mio. kr. i bonus til sine forhandlere.

– har en grossistaftale med Dagrofa Logistik og knap 150 leverandøraftaler for både varer til videresalg samt for omkostningsvarer og serviceaftaler.

– er sekretariat for i alt 10 selskaber og foreninger, som alle har adresse hos BFI i Taastrup.

– bonus består af de markedsføringstilskud, som leverandørerne betaler, plus det overskud, der skabes af forholdet mellem de priser, som BFI forhandler hjem og den pris, som forhandleren/forpagteren har betalt for varerne

– medlemmerne er primært selvstændige ejere af stationer, men pr. 1. januar 2017 også Shells 35 forpagtede servicestationer

– medlemmerne kommer fra hovedsageligt fra Statoil, Extra, Shell, butikker ved F24, Go’on, Uno-X og OK

DEL
Forrige artikelAnalytikere: Forandrings-racet speeder yderligere op
Næste artikelSnackbarer bliver mere populære
Helle-Karin Helstrand
Er uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i 2000 og har stort set siden været tilknyttet Dansk Handelsblad. Har i perioder også arbejdet freelance på en lang række magasiner og fagblade. Skriver nyheder, reportager og redigerer avisens navnestof. Tager billeder og mindre videoer.