Børn har kun ringe magt over familiens indkøb

De voksne bestemmer alene, hvor der købes ind. Børnene har mest indflydelse på indkøbslisten til madpakken

Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Far og mor bestemmer alene, hvor der skal købes ind, og de bestemmer også i høj grad, hvad der står på indkøbssedlen.

Kun når det gælder indkøbet til frokosten, får børnene lov til at være medbestemmende. Det viser en helt ny rapport fra MAPP – Centre for Research and Customer Relations in the Food Sector ved Aarhus Universitet.

Forbrugerne er bla. blevet spurgt, hvem der har indflydelse på familiens indkøb. På en skala fra 1 til 7, ligger besvarelserne om børnenes indflydelse på 2,51, når det drejer sig om aftensmaden.

Det betyder, at det i høj grad er forældrenes afgørelse, hvad der er i gryderne på aftensbordet.

Frokost eller madpakke giver en score på 3, og dermed har børnene lidt mere at skulle have sagt.

Morgenmaden ligger midt i mellem.

Kvinder bestemmer lidt mere

Ifølge besvarelserne bestemmer de voksne stort set lige meget over, hvad der bliver købt ind – dog er kønnene enige om, at kvinden bestemmer en lille smule mere end mændene.

Til gengæld giver kvinderne i lidt højere grad udtryk for, at de ”er lydhøre over for familiens ønsker, når de køber ind”, end mændene er. På en skala fra 1-7, hvor 7 er “helt enig”, ligger kvinderne på 5,91, mens mændenes svar scorer 5,4.

Der er ligeledes en forskel på medbestemmelsen afhængig af indtægt. Således er beslutningen i højere grad fælles mellem de voksne i husstanden, når indtægten er høj. Det samme gør sig gældende for de yngste grupper af voksne forbrugere.

Selv om børnene ikke får lov at bestemme hvad der skal købes ind – eller i hvilken butik indkøbene foregår, viser rapporten, at de deltager i indkøbet. Børnene kører således ofte indkøbsvognen eller bærer kurven, og de hjælper til med at lægge madvarer på båndet ved kassen.

Læs hele rapporten Kvalitetsindeks 2017

DEL
Forrige artikelSpillere kan få gevinster på Dankort
Næste artikelEkspert: Butikspersonale mangler ekspertise
Helle-Karin Helstrand
Er uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i 2000 og har stort set siden været tilknyttet Dansk Handelsblad. Har i perioder også arbejdet freelance på en lang række magasiner og fagblade. Skriver nyheder, reportager og redigerer avisens navnestof. Tager billeder og mindre videoer.