Billigere smør har afløst frygt for julekrise

Efter et år med kraftigt stigende priser blev smørret pludselig meget billigere i november.

Der kommer ikke til at mangle smør på de danske juleborde i år. Foto: Colourbox

Der kommer absolut ikke til at mangle smør på de danske juleborde i år.

Mens der stadig var en vis varme i luften tidligere på året, lød der ellers advarsler om, at en voldsomt stigende efterspørgsel på smør på de internationale råvaremarkeder kunne føre til en mangelsituation op mod jul.

Den gang var smørpriserne på en hidtil uset himmelflugt, men stigningerne viste sig imidlertid at være noget af en boble, for den punkterede brat i oktober, hvor sommerens prisraket blev udraderet.

Nu har faldet i råvarepriser tilsyneladende forplantet sig til butikkerne. I november dykkede prisen på smør ifølge Danmarks Statistik med 5,8 pct.

Hos mejerikoncernen Arla Foods vil man ikke kommentere på prisfaldet – det er en sag for detailledet, mener man.

Coop Danmark afviser en sammenhæng med faldet i råvarepriserne.

– Forklaringen er, at der har været flere og bedre tilbud på smør – set med kundernes øjne. Det afspejler alene den hårde konkurrence i handelen og ikke lavere indkøbspriser, lyder
det fra Coops informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

Julen er reddet

I august nåede butiksprisen på 500 g smør op på 25 kr. Aktuelt koster samme størrelse Lurpak 20 kr. i mange butikker. Og julesmørret er ikke længere i farezonen.

– Vi har prioriteret vores faste kunder og brands som Lurpak, Kærgården og andre for at sikre, at der er smør til de danske forbrugere – også til jul, forsikrer Arla Foods’ danske presseansvarlige, Åse Andersson.

DEL
Forrige artikelFord gør klar til hybrid varebil
Næste artikelDanskernes indkøbshumør er i top
Jesper Veber Knudsen
Har i mere end 15 år siden uddannelsen på Danmarks Journalisthøjskole beskæftiget sig med erhvervsjournalistik om især detailhandel og fødevarer. Før Dansk Handelsblad har han bl.a. arbejdet på Foodwire.dk, Økologi & Erhverv og som medredaktør på Levnedsmiddelbladet. Er daglig leder af bladets redaktion og skriver især nyheder og analyser.