Bananer i danske butikker kan være sprøjtet med farlige pesticider

Foto: Colourbox

Flere livsfarlige pesticider, der er forbudt i Danmark og EU, er almindeligt udbredt i Ecuadors store bananproduktion

Flere forskere kæder flere af sprøjtemidlerne direkte sammen med kræft, deformiteter hos børn og højere dødelighed blandt lokale beboere og bananarbejdere, skriver mediet Danwatch.

Samtidig giver bæredygtighedscertificeringen Rainforest Alliance hverken danske dagligvarekæder eller forbrugere en garanti for, at bananerne fra Ecuador ikke er sprøjtet med sygdomsfremkaldende kemikalier.

Således oplyser Rainforest Alliance oplyser til Danwatch, at kun to ud af 168 Rainforest Alliance certificerede plantager i Ecuador er auditeret og godkendt i overensstemmelse med standarden.

Ingen garanti
Derfor kan hverken Coop, Dagrofa, Lidl eller Aldi blankt afvise, at bananerne i deres butikker er sprøjtet med livsfarlige pesticider.

Hos Dagrofa oplyser Mogens Werge, CSR-ansvarlig, at mindre end 1 pct. af deres bananer kommer fra Ecuador. I 2017 var det 19,3 ton bananer, der kommer fra Ecuador.

“Det er jo ikke tilfredsstillende, hvis der bliver sprøjtet udover familier og bananarbejdere – det er klart. Vi vil gå tilbage i varekæden og stille spørgsmål om, hvilke pesticider, der anvendes, og hvordan de anvendes. Da vi køber relativt få bananer er vores indflydelse lille, men ofte hjælper det blot at stille spørgsmål”, siger Mogens Werge til Danwatch.

Coops CSR-ansvarlig Anne Mette Brasen fortæller, at mindre end 1 pct. af Coops bananer kommer fra Ecuador. I år er det 379 ton.

“Resultaterne er skræmmende. Vi synes, at det er en vigtig problemstilling at belyse og italesætte, og det har givet anledning til interne diskussioner omkring håndtering af området.  Vi er opmærksomme på udfordringerne med sprøjtning fra fly, og derfor er det også et af de forhold, som vi naturligt og løbende adresserer i vores dialog med leverandøren”, siger hun.