Bagere har medvind

Læs tema om bageren og slagteren i det kommende nummer af Dansk Handelsblad, der udkommer online torsdag og på tryk fredag

Adm. direktør for Bager og Konditormestre i Danmark (BKD), Stephan Falsner. Foto: BKD

Efter en årrække med bagerlukninger på stribe blæser der nu igen positive vinde over landets bagere og konditorer. I årets første halvår er omsætningen i branchen steget med 7,5 pct., viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er en fremgang, som kun overgås af fire andre detailbrancher herhjemme og dermed ser sidste års vækstprocent på 7,7 ud til at fortsætte for bagerne og konditorerne i 2017.

Og den udvikling skaber naturligvis glæde hos brancheorganisationen Bager og Konditormestre i Danmark.

– Der er en stor sårbarhed i vores branche. Når krisen kradser, kan forbrugerne godt selv bage fem boller. Nu går det godt, og derfor oplever vi også, at forbrugerne har fået større fokus på kvalitetsfødevarer. Vi ser en stigende efterspørgsel på produkter med fuldkorn, og økologi er også i stor vækst, siger Stephan Falsner, adm. direktør for brancheorgani-sationen.

Større enheder

Ifølge Stephan Falsner kan en del af forklaringen på bager- og konditorsalgets fremgang også tilskrives den opmærksomhed, som håndværket har fået gennem tv-programmer.

I de seneste 10 år har omkring 600 bagere ellers måtte lukke ned, heraf særligt mange små butikker i mindre byer på landet.

Samtidig har flere bagere taget rejsen fra små, selvstændige enheder til at være fødevareproducenter med selvstændig produktion og betjening af flere udsalgssteder.

– Det, vi kan se, er, at antallet af cvr-numre falder, mens antallet af udsalgssteder holder samme niveau. Så enhederne bliver større. Det er også den udvikling, man har set i udlandet. Jeg tror, forbrugerne med den udvikling også ser en større diversitet i udvalget, hvor sundheden omkring produkterne får endnu større betydning. Vi har set det med fuld-korn, og vi kommer også til at se det endnu mere i forhold til allergifri produkter, siger Stephan Falsner.

Han mener ikke, at de sidste bagere er lukket ned i Danmark, men at det helt naturligt vil ske i de områder, hvor demografien er vigende.

– Bagere bliver presset af de store supermarkedskæder. Den udvikling har vi da også godt kunnet mærke, men der er håb derude for alle de ildsjæle, der brænder for bager- og konditorfaget. Det, synes jeg også, den aktuelle udvikling i branchen viser, siger Stephan Falsner.

I det nye nummer af Dansk Handelsblad sætter vi fokus på bagere og slagtere.