Dankort-omsætningen faldt i februar

Mens antallet af betalinger med Dankort steg i sidste måned, faldt danskernes Dankort-forbrug

Danskerne brugte Dankortet flittigt i påsken. Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Det sker sjældent, at antallet af Dankortbetalinger stiger samtidig med, at Dankortforbruget falder, men det var ikke desto mindre tilfældet i sidste måned.

Her havde danskerne Dankortet fremme 90,9 mio. gange, hvilket er en stigning på 1,3 pct. i forhold til samme måned sidste år.

Samtidig faldt forbruget med Dankort fra 25,5 mia. kr. i februar 2016 til 25,3 mia. kr. i februar i år, svarende til et fald i Dankort-forbruget på 0,6 pct., hvilket ifølge Nets primært skyldtes sidste års skuddag.

Korrigeret for sæsonudsving er der samlet set tale om et fald i omsætningen med Dankort fra januar til februar på 1 pct.

Pæn vækst i sigte
– Dagens tal indikerer, at forbruget har fået en forholdsvis sløv start på året i år. Det kommer i kølvandet på flot forbrugsvækst i slutningen af sidste år, men der er altså ikke på nuværende tidspunkt noget som tyder på, at vi står overfor kraftig forbrugsvækst. Vores vurdering er dog, at det svage 1. kvartal i år bliver en enlig svale. Beskæftigelsesfremgang, lave renter, reallønsvækst og stigende priser på fast ejendom taler for, at det private forbrug kommer til at stige gennem året i år. Men dagens tal understreger altså, at væksten ikke bliver voldsomt høj. Vi forventer samlet set en forbrugsvækst i år på 1,5-2 pct. Det er pænt – men ikke prangende, lyder analysen fra cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Erhverv.

Som en bemærkning til februar-tallene oplyser Nets, at fordelingen mellem forbruget i de fysiske butikker og online ikke fremgår i opgørelsen, da Nets er i gang med en opdatering af   datasystemerne, der registrerer Dankort-betalingerne.