Anbefalinger skal løfte folkesundheden

Advisory Board for mad, måltider og sundhed overdrager i dag deres anbefalinger til regeringen 

En debat om børns sundhed var blandt andet på agendaen på Landbrug & Fødevarers debatmøde på Folkemødet sidste sommer. Foto: Henrik Denman

Landbrug & Fødevarer byder anbefalingerne velkomne og opfordrer ministerierne til aktivt at gå videre med dem. Meget gerne med inddragelse fra erhvervet, lyder meldingen fra Axelborg.

”Mad spiller ind i mange arenaer og er vigtigt både hjemme, i skolen, på plejehjemmet og på sygehuset. Derfor glæder det mig, at hele fem ministerier nu har fået et fælles grundlag for både sammen og på de enkelte områder at bruge maden mere aktivt.”

Sådan siger Karen Hækkerup, Landbrug & Fødevarers adm. direktør, om de anbefalinger, som Advisory Board for mad, måltider og sundhed i dag overdrager til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), børne- og socialminister Mai Mercado (K), undervisningsminister Merete Riisager (LA) og ældreminister Thyra Frank (LA).

Anbefalingerne skal støtte op om maden, måltiderne og sundhedsområdet og skal følges op ad et tværministerielt udspil.

Livsstilssygdomme i vækst 

Det er iværksætter og erhvervsmand, Lars Kilind, der står i spidsen for advisory boardet.

Deres arbejde får rosende ord med på vejen fra Karen Hækkerup.

Mange initiativer er allerede iværksat i Landbrug & Fødevarer. Organisationen har i mange år bl.a. hjulpet danskerne med gennemtestede opskrifter via voresmad.dk, bidraget til og skubbet på for, at børn lærer om maden på sommerens Madskoler og via f.eks. Kantineprisen anerkendt dem, der arbejder med, at andre får mad på bordet.

Rent politisk håber Karen Hækkerup, at der skabes rammer for maden bredt i de fem ministeriers områder:

”Ifølge prognoserne bliver livsstilssygdomme det største globale sundhedsproblem i 2020. Det er vi nødt til at tage alvorligt. Jeg vil opfordre til, at ministerierne griber bolden fra advisory board og ikke bare spiller den videre, men også selv trækker i arbejdstøjet og får sat maden på politisk formel, så maden kommer i centrum for vores velfærd til gavn for både livskvaliteten og for sundhedsbudgetterne”, siger hun.