Amazon får milliardbøde af EU

EU-Kommissionen har konkluderet, at Luxembourg gav Amazon en uberettiget skattefordel for ca. 250 mio. euro, som nu skal tilbagebetales

Selv om Amazon snart kommer buldrende, venter hver anden danske e-handler stadig vækst på mindst 15 pct. de næste tre år. Foto: Amazon

Amerikanske Amazon har haft en alt for stor skattefordel i Luxembourg og betalt væsentligt mindre skat i landet i forhold til sine konkurrenter.

Ifølge EU’s skatteregler er det ulovligt, og derfor skal den amerikanske gigant nu betale 250 mio. euro, cirka 1,8, mia. kr. tilbage i skat, lyder det fra EU-Kommissionen på baggrund af en undersøgelse, der blev iværksat tilbage i 2014.

“Luxembourg gav Amazon en ulovlig skattefordel, der medførte, at knap tre fjerdedele af Amazons overskud ikke blev beskattet. Med andre ord fik Amazon lov til at betale fire gange mindre i skat end andre lokale selskaber, som er underlagt de samme nationale skatteregler. Det er ulovligt efter EU’s statsstøtteregler. Medlemsstaterne må ikke give udvalgte multinationale koncerner selektive skattefordele, som andre ikke har gavn af”, udtaler konkurrencekommissær Margrethe Vestager i en pressemeddelelse.

Skatteaftalen mellem Luxembourg og Amazon gjorde det muligt for Amazon at overføre størstedelen af overskuddet fra Amazon EU, der er skattepligtigt i Luxembourg, til Amazon Europe Holding Technologies, der ikke er skattepligtigt i landet.