Lukkeloven bliver lagt i skuffen – i hvert fald delvist – i påsken.

De fire lukkedage bliver reduceret til to, så butikkerne kan holde åbent de to andre helligdage fra 10 til 17. Det gælder for skærtorsdag og 1. påskedag – søndag.

Det meddeler erhvervsminister Simon Kollerup (S), der vil finde flertal for en suspendering i Folketinget.

– Det her er kun midlertidigt, og lukkeloven gælder stadig fremover. Jeg vil gerne opfordre danskerne til at bruge deres sunde fornuft, når de handler. Hold afstand, overvej en ekstra gang om den liter mælk kan vente til dagen efter. Og giv kassemedarbejderen et ekstra smil med på vejen og husk at holde afstand, så medarbejderne føler sig trygge, siger Simon Kollerup.

Erhvervsministeren har dermed delvist fulgt et råd fra Per Bank, der er topchef for landets største dagligvarekoncern Salling Group.

Per Bank gav i går udtryk for, at han frygtede for sikkerheden, hvis de danske forbrugere ville flokkes i butikkerne, som de plejer i dagene op til påske. Han foreslog derfor en fuldstændig suspendering af lukkeloven i påsken.

Rema 1000 stemte i, men Dagrofa og Coop sagde nej tak.

Sidstnævnte tror ikke på, at danskerne køber ind, som de plejer. Og derudover frygter både Coop og Dagrofa for forsyningssikkerheden, når man pludselig skal sadle helt om.

Lukkeloven siger, at kun butikker med en årsomsætning under 35 mio. kr. samt butikker i blandt andet turistområder må holde åbent skærtorsdag, langfredag samt 1. og 2. påskedag.

Den samlede dagligvarehandel – dog uden Salling Group – kommer i en pressemeddelelse med følgende udmelding:

“Det er en løsning, der for det første tager hensyn til den svære situation, som Danmark er i lige nu, hvor alle har et ansvar for at reducere smitterisikoen – og samtidig også sigter mod at hjælpe medarbejderne i butikkerne, så de bedre kan håndtere påskehandlen på en mere sikker måde.”

Coop, Dagrofa, Rema 1000, Lidl, Aldi, 7-Eleven, Circle K, Q8, Løvbjerg, ABC Lavpris og De Samvirkende Købmænd opfordrer samlet forbrugerne til:

  • At handle i nærmeste butik
  • At holde afstand
  • At kun en person pr. husstand handler
  • At købe ind uden for travle tidspunkter
  • At vaske hænder før og efter indkøb
  • At følge myndighedernes generelle anbefalinger

Læs også: Lukkelovsforslag skaber splid i dagligvarebranchen

Læs også: Fagforening kalder det absurd at fjerne lukkeloven