Alibaba blandt støttemodtagere på internationalt klimatopmøde

Den kinesiske e-handelsgigant Alibaba vil gøre sin udbringning grønnere med danske bistandskroner

Foto: Alibaba

Det vakte kritik, allerede inden weekendens internationale klimamøde, P4G-mødet,. at den kinesiske e-handelsgigant Alibaba var indstillet til bistandshjælp fra bl.a. den danske stat.

Dansk støtte til kinesisk netgigant afgøres lørdag

Nu har Alibaba, der ifølge Forbes har verdens 20. rigeste mand i spidsen samt et overskud sidste år på – ifølge firmaet selv – på ca. omkring ti mia. dollars, modtaget støtte til at gøre sin pakketranpost grønnere, fortæller Information.

Støtten er på ca. 6,5 mio. kr.

– Disse offentligt-private partnerskaber giver håndgribelige sociale, miljømæssige og økonomiske fordele og afspejler form for innovation, der er nødvendig for at drive bæredygtig vækst, siger P4G’s globale direktør Ian de Cruz om de projekter, der har fået støtte.

Kritikken er gået på, at den kinesiske virksomhed er stor nok økonomisk til at klare miljøforbedring selv.

Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet er anderledes positiv stemt og siger til Information, at der kan være god mening i partnerskabet, så længe det ikke sælges som bistand til de fattigste.

Siden projektets begyndelse er “mere end en million leveringskasser” blevet genbrugt, og der bliver brugt “flere og flere” elbiler til leverancerne, fremgår det af P4G’s hjemmeside. Bevillingen fra den danske udviklingsbistand skal gå til at udvide projektet til flere byer i og uden for Kina, har Udenrigsministeriet tidligere oplyst.

Ud over Alibaba-partnerskabet fik fem andre projekter bevilget støtte. Det gælder blandt andet et, der skal gøre det lettere for multinationale selskaber at få adgang til energikilderne til deres produktionslinjer i udviklingslandene, og et der skal hjælpe byer i Mexico, Brasilien og Colombia med at få elektriske busser.

Originalartikel

Læs mere om P4Gs bevillinger (P4G – Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030)