Aftale fjerner flere gakkede afgifter

En ny afgiftssaneringspakke fritager blandt andet vafler for chokoladeafgift

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er sammen med sundhedsministeren kaldt i samråd for at redegøre for regeringens holdning til, hvordan man håndterer henvendelser fra tobaksindustrien. Foto: Skatteministeriet

Landets virksomheder kan se frem til færre administrative byrder og lavere afgifter.

Regeringen har netop indgået en aftale med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om at gennemføre 30 konkrete initiativer i en ny afgiftssaneringspakke.

De 30 konkrete initiativer dækker over både afskaffelse, fritagelser og lettelser af et større antal afgifter samt ensretning og forenkling af forskellige typer af regler.

Aftalen afskaffer f.eks. fradrag for afgift på chokoladeovertræk og fritager vafler for chokoladeafgift.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) glæder sig over aftalen:

– Af historiske årsager har vi gennem årene haft afgifter på mange og til tider uforklarlige ting. For eksempel er der en afgift på vafler, man kan spise til sin is – og et fradrag for chokoladeovertrækket på isen. I min optik giver det ikke nogen mening. Derfor har der været et behov for at rydde op. Sidste år tog vi første skridt. Nu følger vi op med endnu en rigtig god aftale, hvor vi fjerner flere gakkede afgifter, vi forenkler skattereglerne, og vi gør det nemmere for virksomhederne, siger Karsten Lauritzen.

Fortsættelse fra sidste år

Aftalen forenkler også afgiftsberegningen af is-miks og is med tilsatte varer.

– Vi skal have et afgiftssystem, der er til at forklare. I dag er der afgifter på f.eks. snus og kaffererstatning, som ikke er relevante, fordi det enten er ulovligt eller ikke bruges længere. Det glæder jeg mig over, at vi nu får ryddet op i, siger skatteordfører i Dansk Folkeparti Dennis Flydtkjær.

Blå blok og De Radikale Venstre tog sidste år hul på at nedbringe antallet af gakkede afgifter og regler i en erhvervspakke, der årligt lemper afgifterne for 720 mio. kr. og ventes at nedbringe grænsehandlen med 220 mio. kr.

Erhvervspakken fjernede blandt andet afgiften på nødder, te og emballage på øl og sodavand samt tillægsafgiften på alkoholsodavand.

Derudover blev planlagte afgiftsstigninger på chokolade, vin og kaffe annulleret.