Frivillige fordeler overskudsmad: Det er som juleaften hver gang vi kommer

Gennem hele året henter frivillige fra FødevareBanken overskudsmad fra grossister og producenter

Claus Larsen og Alexander Romanoff afleverer fødevarer til Poul Erik Jørgensen på FødevareBankens lager. Foto: John Ehbrecht

Socialt udsatte får i stadig større omfang glæde af overskudsmad fra grossister og fødevareproducenter. Hver uge kører de to frivillige hos FødevareBanken, Helle Madsen og Poul Erik Jørgensen, til grossister og producenter og videre med overskudsmad til organisationer for socialt udsatte i Københavnsområdet.

Organisationerne for socialt udsatte er glade for den mad, de får fra grossister og producenter. For Helle og Poul Erik er det mindst lige så stort en glæde at kunne være med til at sikre, at overskudsmaden bliver distribueret.

– Det er som om det er juleaften hver gang, vi bringer overskudsmad ud, siger Helle.

Mens hun har arbejdet som frivillig for FødevareBanken i halvandet år, har Poul Erik deltaget i næsten tre år.

Anna Tolstrup er fastansat i FødevareBanken i København, hvor hun rekrutterer frivillige og lægger ruter og vagtplaner. Hun siger, at mange af de frivillige holder fast i arbejdet for FødevareBanken i lang tid.

– Mange bliver i lang tid. Omkring 40 pct. af de frivillige har været her i to år eller mere. De er typisk efterlønnere eller pensionister. Ofte er det kvinder, der udfører socialt arbejde og miljøarbejde, men hos os er de fleste frivillige mænd. De er glade for arbejdet, for de kan se resultaterne med det samme. Det er en konkret arbejde, siger Anna Tolstrup.

Overskudsmad

FødevareBanken har i dag tre afdelinger i København, Aarhus og Kolding, som bringer overskudsmad fra fødevareindustrien til organisationer, der arbejder med socialt udsatte. Det er fødevarer, der ikke har overskredet sidste salgsdato, men som af forskellige årsager alligevel ikke kan sælges og ellers skulle have været smidt ud. Det kan være på grund af produktionsoverskud, fejl på etiketter, bulet emballage eller kort holdbarhed.

Overskudsmaden indgår som et bidrag til den daglige madlavning bl.a. på kollegier for unge mødre og deres børn, væresteder, herberger, børnehjem og andre steder for udsatte i samfundet.

Overskudsmaden er et tilskud til de daglige måltider, så værestederne køber også selv ind til måltiderne. Seks dage om ugen året rundt fordeler medarbejderne i FødevareBanken ca. tre ton frisk overskudsmad.

I julemåneden har FødevareBanken dog mere travlt end normalt, og alle tre afdelinger har kørt på fuldt tryk op til lillejuleaften.

Logistikken

For Anna Tolstrup ligger der en stor opgave i at få logistikken til at falde på plads. Logistikken hos FødevareBanken drives lige så effektivt som i en hvilken som helst anden dagligvarevirksomhed med stregkoder og scanning og optælling af varerne både ved modtagelse og ved aflevering til værestederne.

– Det er afgørende vigtigt, at vi har styr på alle fødevarer fra modtagelse til aflevering, bl.a. fordi vi skal kunne spore varerne, siger hun.

For Poul Erik og Helle starter dagens rute på FødevareBankens kontor i det nordlige København. Her henter de den store, kølede varebil, og første sted på ruten er Fødevare- Bankens lager i underetagen i samme bygning.

– Ruterne er fastlagte. De frivillige kører den samme rute, og det betyder, at de lærer modtagestederne at kende og ved, hvilke fødevarer de foretrækker, siger Anna Tolstrup.

På lageret står to andre frivillige, Claus Larsen og Alexander Romanoff, klar med varer, som Poul Erik og Helle skal have med videre på ruten.

Afhentningen

Fra FødevareBankens lager kører Poul Erik og Helle til onlinesupermarkedet Nemlig.coms store lager i Brøndby. Her står en større mængde overskudsmad klar til at blive afhentet.

– Medarbejderne på lageret kører fødevarerne ud til en af lagerets porte. Vi registrerer varerne, tager dem ud af kasserne og lægger dem i transportkasser. Så er de nemmere at udlevere til medarbejderne ved være stederne.

– På den måde kan vi se, hvor mange varer vi kører af sted med, hvilke varer der er i vores system, og hvilke varer der ryger ud af systemet. Vi ved aldrig, hvilke fødevarer vi får med, eller hvor meget der er. Det ser vi først, når vi kommer til grossisten eller producenten, siger Poul Erik.

Han fortæller, at frugt og grønt altid er populært hos modtagerne, men også kød, pålæg og mælk er værdsat.

Modtagerne

Fra Nemlig.com kører Poul Erik og Helle til Svendebjerggård i Hvidovre, som drives af Frelsens Hær. Det tilbyder plads til hjemløse, kriseramte familier.

– Der er 29 pladser med plads til voksne og deres børn. Beboerne skal selv tilberede deres mad. Man skal kunne klare sig selv for at bo her, siger pædagog Randi Ringgaard Christoffersen midt i travlheden med at udvælge de fødevarer fra varebilen, som de kan anvende i køkkenet i denne uge.

Fra Svendebjerggård går ruten for Poul Erik og Helle videre til fire andre væresteder, inden dagens tur går tilbage til FødevareBankens hovedkontor. En arbejdsdag for de to frivillige er afsluttet. Den har varet fra kl. 8 til sidst på eftermiddagen, det meste af tiden med konstant, fysisk arbejde.

Men glæden er stor hos både Poul Erik og Helle ved at have bidraget til at bringe overskudsmad fra dagligvarebranchen ud til nogle af de mange socialt udsatte, der hver uge glæder sig til at spise den gode mad.

DEL
Forrige artikelMægler kæmper med at få Kiwi-butikker udlejet
Næste artikelNytårsforsættet: Tag del i opsvinget
Henrik Denman
Uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole i 1983. Har skrevet om dagligvarehandel og detailhandel generelt siden 1986, først som redaktør af fagbladet DetailBladet 1986-2007 og siden 2007 som journalist på Dansk Handelsblad. Skriver nyheder og reportager.