370.000 danskere snyder med moms og afgifter

8 pct. af danskerne har købt illegale nydelsesmidler som øl, sodavand og slik indenfor de seneste seks måneder, viser ny analyse fra Dansk Erhverv

Resultatet af en af Skats razziaer, hvor man har konfiskeret et stort parti sodavand, der er importeret illegalt. Foto: Skat.

Det høje skatte-, moms- og afgiftstryk i Danmark giver et betydeligt marked for illegal handel med nydelsesmidler, mener erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Ifølge en analyse foretaget af Norstat for Dansk Erhverv har 8 pct. af danskerne, svarende til ca. 370.000, købt illegale nydelsesmidler som slik, øl og sodavand inden for de seneste seks måneder.

– Det er dybt problematisk, at der fortsat er så stort et incitament til illegal handel med nydelsesmidler, for det er jo ikke kun danske butikker og virksomheder, der mister omsætning, det er i høj grad også statskassen og dermed os alle sammen, det går ud over, når varer sælges uden at der betales moms og afgifter herhjemme, siger Lisa Gundsø, politisk konsulent i Dansk Erhverv.

Snyd for en halv milliard 

Sodavand, øl, slik og chokolade er de største varegrupper, der sælges illegalt. Varerne bliver blandt andet købt i kiosker, gennem private, på markedspladser eller på arbejdspladsen.

Ifølge Lisa Gundsø bør politikerne sætte afgifterne ned for at fjerne incitamentet til at varerne bliver solgt illegalt i Danmark. Derfor opfordrer Dansk Erhverv til, at de danske afgifter kommer til at matche niveauet i vores nabolande.

Indtil det sker, anbefaler Dansk Erhverv, at der bliver mere kontrol på området.

– Danske afgifter bidrager til at skabe de store prisforskelle, som gør det attraktivt for nogle at købe nydelsesmidlerne illegalt. Men uanset om man køber sodavand, øl eller slik i en kiosk eller til den private havefest med dine naboer, er der altså tale om snyd, der koster staten omkring en halv milliard i moms- og afgiftstab, som ellers kunne komme os alle til gode i sidste ende, siger Lisa Gundsø.

 

 

DEL
Forrige artikelCoop.dk Mad leverer til sommerhuset
Næste artikelAperol storsælger i Coop
Søren Tougaard
Uddannet journalist fra DJH i 2005. Har herefter blandt andet mandsopdækket detailverdenen for Retail Institute Scandinavia og senest arbejdet som selvstændig journalist og kommunikationsrådgiver med fokus på detail, fødevarer og energi. Skriver nyheder, dybde og reportager.