22-årig Sparkøbmand indtager Stoholm

Mikkel Refshøj Andersen er vokset op i en dagligvarebutik og kan ikke forestille sig noget andet job

Dametøj, herretøj, cykler. En bager, en slagter og Rema 1000. Butikker er der masser af i stationsbyen Stoholm, der med sine cirka 2500 indbyggere ligger nogenlunde midt mellem Skive og Viborg. Lige over for Rema 1000 vajer de hvide Spar-flag i den svage vind. Byens Spar har netop fået ny købmand, 22-årige Mikkel Refshøj Andersen, der har købt butikken af Dagrofa. Han er glad for byens mange butikker – også konkurrenten Rema 1000.

– Mit fokus er på, at borgerne skal blive i byen. De har ikke langt til de større byer, der for Viborgs vedkommende blandt andet har en Bilka. Når vi er to dagligvarebutikker, som borgerne kan vælge mellem, er det mere sandsynligt, at de handler her. Forlod den ene af os byen, ville det øge omsætningen for den anden på den korte bane, men på langt sigt ville det være til skade. Mange handler i begge butikker på samme indkøbstur, siger Mikkel Refshøj Andersen.

Han har store forventninger til omsætningen, som han håber, kan runde 30 mio. kr. i løbet af tre år. Sidste år lå den på 25 mio. kr.

– Butikken gik konkurs for fem år siden. Dagrofa overtog den og ansatte en købmand, men den seneste tid har han samtidig udført andre opgaver for Dagrofa, og nu er han souschef i Meny i Viborg. Butikken trænger til øget opmærksomhed, fortæller den unge købmand.

Uddannet i fars butik

Mikkel Andersen er stort set vokset op i en dagligvarebutik og udførte de første opgaver i sin fars butik allerede som otteårig. Faren, Preben Andersen, ejer i dag Min Købmand i Nr. Søby og Lem.

– Jeg måtte selvfølgelig ikke arbejde, da jeg var otte år, men når jeg alligevel var i butikken, var det svært ikke at være med til at sætte varer på plads. Da jeg blev 12 år, var jeg sikker på, at jeg skulle være købmand. Jeg valgte at tage to år i et job uden for dagligvarebranchen for at være helt sikker, men jeg savnede livet i butikken hele tiden, fortæller Mikkel Andersen.

Han blev uddannet i sin fars butik, og i to og et halvt år var han butikschef i den ene af farens butikker, Min Købmand i Lem.

– Jeg er vant til at arbejde 60 timer om ugen. Det gjorde min far også, da jeg var barn. Det skræmmer mig ikke. Min far havde kun en uges ferie om året. Jeg satser nu på, at jeg kan få tre, siger Mikkel Andersen, der har en kæreste.

– Hun læser medicin i Aarhus, så børn har vi ikke planer om lige nu. Vi har kendt hinanden i syv år, så hun ved, at jeg arbejder meget, smiler købmanden.

Han er netop begyndt på Dagrofas købmandsuddannelse – blandt andet for at få mere indsigt i personaleledelse.

God start i Stoholm

Han har dog allerede uddelegeret ansvaret for alle afdelinger til sine ansatte.

– Jeg har overtaget et fantastisk personale med lang erfaring. De har ansvaret for hver deres afdeling, men jeg sparrer med dem alle, og vi snakker sammen om, hvordan vi kan udvikle de enkelte afdelinger, siger han.

Det første han satte i gang, da han overtog butikken, var at renovere frugt og grønt-afdelingen, så frugt og grøntsager nu tager sig bedre ud i mindre kasser.

– Vi havde en rigtig god start med indeks 122, og det er ikke mindst i frugt- og grøntafdelingen, vi sælger mere. Men vi skal blive ved med at arbejde med afdelingen, siger Mikkel Andersen.

Han forventer at kunne trække flere kunder i butikken – blandt andet ved at øge aktiviteten på Facebook, hvor han har åbnet en gruppe for butikken.

– Jeg lægger nye tilbud på et par gange om ugen, og vi har allerede godt 1500 følgere. I morges lagde jeg en konkurrence på siden. Den har på to timer fået 180 likes og 207 kommentarer, fortæller Mikkel Andersen.

Passe på byens butikker

Han vil gerne vise kunderne, at varerne i Spar ikke er dyrere end i Rema 1000.

– Jeg køber store partier varer, som jeg sælger for en god pris. Sidst var det Bakkedal, 600 gram til 20 kr. Vi solgte 700 pakker, fortæller købmanden.

Han vil også gerne gøre mere ud af både brød og delikatesser.

– Men jeg vil ikke gå hverken byens bager eller slagter i bedene, for vi skal beholde butikkerne i byen for også at holde på kunderne. Så enten skal jeg gå i samarbejde med dem, eller også skal jeg differentiere mig fra dem med det udvalg, vi skal have, siger han.

Den unge købmand sparrer med en flok andre unge købmænd i området og håber, at de vil være med til at danne er erfa-gruppe, hvor de kan give hinanden gode råd.

– Det parti Bakkedal, som jeg satte på tilbud, købte jeg af Mark, der ejer Spar i Thorning. Han er en af dem, jeg får gode råd af. Det samme gælder Nikolaj og Kennet i Ans. Jeg har gået på købmandsskole med Nikolaj, så ham kender jeg. Lige nu er det dem, der giver mig råd, men jeg håber, at det på et tidspunkt kan gå begge veje, siger Mikkel Andersen.