Ny serie: Coop-souschef fik nat i politiets varetægt

Butikstyveri 22. nov 2023 -
This describes the image
Politiet hentede en souschef fra SuperBrugsen i Dalby midt om natten. Justitsminister Peter Hummelgaard erkender, at det kan være en voldsom oplevelse. Foto: Canva
  • Mads Hansen blev banket op af politiet midt om natten. Retten vil sikre sig, at han dukkede op som vidne i en retssag imod en butikstyv. Politiets behandling har skabt harme i dagligvarebranchen

Dalby er som så mange andre sydsjællandske provinsbyer en søvnig en af slagsen. Men desværre er det ikke kun lovlydige borgere, som besøger Superbrugsen i Dalby.  

Ligesom mange andre dagligvareforretninger, oplever SuperBrugsen, at butikstyverier er et stort problem.

I 2021 afslørede souschef Mads Hansen en butikstyv, og ligesom så mange andre gange blev politiet kontaktet. Herved skulle man tro, at sagen var slut – men i oktober 2023 tog sagen en uventet drejning.

Pater familias

Mads Hansen har arbejdet næsten hele sit arbejdsliv i SuperBrugsen og bor med sin hustru og to børn i den lille provinsby. Han har været en loyal Coop-medarbejder og har ikke skyggen af en plet på sin straffeattest.

Desværre overså Mads en indkaldelse til at vidne i retssagen mod butikstyven. Han mødte ikke op og modtog derfor en ny indkaldelse.

- Det var en fejl fra min side, og det beklager jeg, fortæller souschefen, da Dagligvarehandlen.dk besøger SuperBrugsen i Dalby.

Mads skulle møde i retten den 24. oktober i år som vidne, og aftenen før gik han som vanligt i seng.

Kl. 1.30 bankede det på døren i parcelhuset, og Mads lukkede op. Udenfor stod to uniformerede betjente, og på villavejen kunne han skimte en patruljevogn.

De to betjente var sendt til Dalby for at anholde Mads. Ikke fordi han havde forulempet nogen. Ikke fordi han havde gjort noget ulovligt – men fordi dommeren ville være sikker på, at han var til stede ved den efterfølgende dags retsmøde.

På politistationen i Næstved blev Mads Hansen frataget sit bælte, sit ur og sin telefon, og så kunne han ellers vente i et såkaldt venterum, som Mads Hansen mere betegner som en celle. Otte timer blev det til, før retsmødet startede.

Politi: Vi udfører bare dommerens beslutning

Vicepolitiinspektør ved Sydsjællands Politi Joy Haensel bekræfter forløbet overfor Dagligvarehandlen.dk – og fortæller i samme åndedrag, at det er politiets opgave at udføre dommerens beslutning.

Hvis dommeren har vurderet, at der er risiko for, at et vidne udebliver, kan han udstede en anholdelsesbeslutning.

Dagligvarehandlen undrer sig over, hvorfor politiet valgte at behandle Mads Hansen som en kriminel? Hvorfor skulle han hentes midt om natten? Hvorfor skulle han overnatte i venterum? Og hvorfor skulle han fratages sine ting?

Joy Haensel forklarer, at politiet ikke skelner, og at man kører de samme procedurer ved alle anholdelser – og henviser til sikkerheden for den anholdte.

Joy Haensel siger, politiet prioriterer at udføre disse opgaver udenfor spidsbelastningsperioderne – og derfor fandt anholdelsen sted midt om natten.

Denne behandling af Mads Hansen har ført til mange reaktioner.

Coops topchef Kræn Østergaard Nielsen skriver i et opslag på Linkedin, at han bliver personligt indigneret, når han ser, hvordan en hårdtarbejdende kollega behandles af politi og domstole.

Et læserbrev fra brugsuddeler i Dalby, Claus Christensen, på Dagligvarehandlen.dk har sat en storm af sympatitilkendegivelser i gang. Mange er ligesom Kræn Østergaard Nielsen vrede over, hvordan en uskyldig medarbejder i dagligvarebranchen behandles som en kriminel.

Claus Christensen slår fast, at det fremover kun er ham selv som lægger navn til en politianmeldelse:

- Mine medarbejdere skal ikke det samme igennem, som Mads gjorde den nat, siger han.

Opdateret 22. nov 2023