Indblik: Den oversete grænsehandel på den anden side af sundet

Afgifter 17. jul 2023 -
This describes the image
Danske kunder handler i stort antal i svenske supermarkeder. Dagligvarehandlen
  • Historisk lav svensk krone sender danske dagligvarekunder til Sverige

Skrevet af: Henrik Denman

Den traditionelle grænsehandel ændrer sig. Den dominerende grænsehandel med nydelsesmidler som øl og sodavand og slik foregår fortsat syd for den dansk-tyske grænse, mens mange danske kunder typisk rejser til Sverige for at købe bl.a. billigt tøj, elektronik og slik. Den nye bølge vender sig nu mod de svenske supermarkeder - og nu fylder danske kunder store indkøbsvogne op med dagligvarer. 

Der findes ikke en officiel opgørelse over, hvor mange penge de danske kunder bruger på dagligvarer i henholdsvis Sverige og Tyskland. Ifølge den nye grænsehandelsrapport var danskernes køb ad madvarer i udlandet i 2022 732 mio. kr.

Det tal mener vicedirektør i De Samvirkende Købmænd, Claus Bøgelund Nielsen, dog er sat for lavt.

– Det tal opfatter jeg som ekstremt lavt. Danskernes grænsehandel er ikke kun i Tyskland, men er jo også i stigende grad i svenske butikker på grund af lav svensk kronekurs og lav svensk fødevaremoms.

Og alt tyder på, at der for tiden sker et hidtil uset ryk af dagligvarekunder til de svenske supermarkeder.

Mange danskere

I Emporia i Malmø, der er et af Sveriges største shoppingcentre, har supermarkedskæden ICA en stor afdeling, og her siger salgschef i ICA Niklas Talevski ifølge TV2 Kosmopol:

– Der kommer ekstremt mange danskere, og de handler meget forskelligt. Varer som kød, frisk brød, kaffe og slik, cigaretter, olivenolie osv. Det er stort set alt, danskerne handler her - på nær øl, siger han.

For danskerne især på Sjælland er der i dag to væsentlige årsager til at betale udgiften til Øresundbroen på 350 kr. tur/retur for at tage på den store shoppingtur i et af supermarkederne i det sydlige Sverige.

Den ene årsag er været drivkraft gennem en lang årrække. Det er attraktivt for mange danskere at købe bl.a. tøj og elektronik, fordi det er så meget billigere end i Danmark. Når danskerne alligevel er på shoppingtur i Helsingborg, Lund og Malmø, kører de ofte rundt om et supermarked for at købe dagligvarer.

Traditionelt har en lavere svensk moms på fødevarer også været med til at gøre dagligvareindkøb interessante. 

Et andet trækplaster er lavere afgifter på typiske grænsehandelsvarer som slik og cigaretter. Det er Skatteministeriet da også opmærksom på i sin grænsehandelsrapport, hvor man skriver, at de lave afgifter i f.eks. Sverige medfører lavere priser på chokolade og slik end i Danmark. Danmark udmærker sig for tiden med at være det eneste land sammenlignet med Sverige og Tyskland, der har en specifik punktafgift på chokolade og slik.

I smuglerkredse har man også godt øje til de lave priser på slik i Sverige. Især i hovedstadsproblemet er det et stort problem med salg af slik i kioskmiljøet, som bliver hentet fra engrosbutikker i Malmøområdet og smuglet ind i Danmark til anonyme lagre på Vestegnen. Herfra bliver det kørt ud til kioskers butikshylder - uden moms og afgifter.

Hertil kommer en øget prisforskel på cigaretter som følge af, at Danmark øgede tobaksafgifterne så sent som sidste år.

En ny rapport fra revisionsfirmaet KPMG skriver, at Sverige er blevet et af danskernes foretrukne lande at hente cigaretter i.

Lav svensk krone

Den anden årsag er den historisk lave svenske krone, som har været faldende i en lang periode, men som nu er rekordlav.

Det gør det særdeles attraktivt for danske forbrugere at køre til Sverige og fylde indkøbsvognen med dagligvarer. Selv om mange forbrugere koncentrerer sig om at købe dagligvarer, kan det godt betale sig at fylde indkøbsvognen i supermarkedet op, for selv om de skal betale broafgift for at krydse Øresund, er den svenske krone så lav, at det er fordelagtigt at købe dagligvarer i Sverige.

– Det er på et ”all time high” med de danske besøgende her i Emporia. I mine fem år har jeg ikke set så mange danskere som nu. siger Christina Holst, der er marketingmanager i Emporia, til TV 2 Kosmopol.

Svenske medier beretter sideløbende om, at man nu oplever flere og flere danskere i Malmøs handelsliv.

– Der er ingen tvivl om, at den meget svage krone har fået danskerne til at se, at de ikke skal rejse så langt for virkelig at få valuta for pengene. Danskerne har også inflation og elpriser, men når de pludselig får så meget mere for pengene, bliver det nemmere at holde en miniferie med et landskifte blot en halv time væk, siger Christina Holst..

Danske forbrugere har i mange år taget over sundet for at købe elektronik og tøj og grænsehandle slik og cigaretter, som på grund af lave eller ingen afgifter er meget billigt. Det nye er, at danskerne ikke længere nøjes med at købe slik og udvalgsvarer, men i stort antal rejser med det ene formål for øje at købe dagligvarer i Sverige og dermed vende de danske dagligvarebutikker ryggen.
 

Opdateret 17. jul 2023